Opdracht
Archeologie Deventer onderzocht de locatie van het voormalige St. Jurriënsgasthuis aan de Snipperlingsdijk. Op deze plek, perceel G464, stond tussen 1345 en 1578 het leprozenhuis van de stad Deventer. Lobke Meekes realiseerde hier gedurende de opgravingen een hoor- en voorstelling: G464. Om het project en de beleving kracht bij te zetten heb ik een beeldconcept voor G464 ontworpen, bestaande uit een logo en een algehele look & feel die is doorvertaald naar diverse grafische uitingen. Het logo is gebaseerd op de specifieke vorm van perceel G464. Ook in de andere ontwerpen komt deze vorm terug. Als symbool voor de lagen in de bodem én daarmee de gelaagdheid van de verhalen die al gravend aan het licht kwamen.
Na afloop van het project is een beeldverslag gemaakt in de vorm van een uitvouwbare poster. De bijzondere vouwwijze legt opnieuw de nadruk op het graven ofwel afpellen van de lagen zoals dat ook tijdens de opgraving en het project centraal stond. De poster dient als naslagwerk voor het project en is uitgereikt aan de betrokkenen.
Over G464
G464 is een verhalenlandschap waar je als bezoeker dwaalt in verschillende tijdsdimensies en graaft in verschillende aardlagen. Een hoor- en voorstelling waar de bezoeker zelf de route bepaalde en in welke volgorde de verschillende verhalen over deze bijzondere plek elkaar opvolgden. De verhalenvertellers waren buurtbewoners, de huiseigenaar, de archeoloog en de ecoloog.
Tijdens het maken van het verhalenlandschap onderzocht Lobke samen met de leerlingen van groep 6 van Kindcentrum Rivierenwijk in Deventer het perceel G464. Zij stapten in de voetsporen van de archeoloog en kunstenaar tegelijk. Tussen de opgravingsputten speurden zij naar een voorwerp dat hun aandacht trok. Dit resulteerde in geweldige vondsten: een stukje Delftsblauw, een moederbord, een heel mooi uitgesleten stukje hout en verschillende objecten waarvan nog niet altijd direct duidelijk was wat het is, van wie het geweest is en waar het voor heeft gediend. Het gevonden voorwerp diende als basis voor een verhaal over de plek, een verhaal dat zij zelf hebben gemaakt en ingesproken. Bezoekers van het terrein konden ook deze verhalen luisteren. De leerlingen waren enthousiast én trots: “Ik vond het heel spannend om mijn eigen stem terug te horen, maar het is zo mooi geworden”.
Drukwerk door Lulof (inmiddels Te Sligte)
Identiteit, Redactioneel